De Citit : Editoriale

Veti avea si voi una

| 25 noiembrie

Ce urmeaza dupa computere. Fiecare avem un computer. (Bill Gates prevazuse asta prin anii optzeci, dar a fost luat in ras atunci, spunandu-i-se ca bate campii.)
Acesta este cel mai fascinant eveniment al omenirii de la aparitia tiparului incoace; sa ai acces la intreaga cunoastere in format digital, sa comunici instant cu semeni aflati la nu mai conteaza cati kilometri, sa poti sa iti faci cunoscute ideile unui potential de mii sau sute de mii de persoane. Omenirea, care se plictiseste insa repede de performanta momentului, isi cauta acum device-ul perfect care sa fie mai usor de manuit si mai cool decat clasicul calculator. Daca ati fost atenti la zona hardware, ati vazut cat de repede s-a transformat telefonul mobil: de la un echipament cu functii limitate la voce si SMS, a ajuns sa fie un veritabil computer mobil, luandu-si cu aroganta numele de smart­phone.
A avea e-mail-ul peste tot, a te conecta la Facebook sau Twitter chiar si din varful muntelui nu mai sunt deja performante pe un mobil. Insa laptopul este prea mare pentru a fi carat peste tot, iar smartphone-ul are un ecran prea mic. Acum cativa ani, au aparut netbook-urile – o specie de laptopuri mai usoare si mai mici, destinate mai ales navigarii pe internet. Dezvoltarea tehnologiei ecranelor tactile (comenzi prin apasarea cu degetul) a taiat puternic din avantul netbook-urilor si le trimite se pare in istorie.
Mai nou, device-ul la moda este Tablet PC-ul sau tableta, cum incepe sa i se spuna in romaneste. De o constructie (numai) aparent simpla – un ecran tactil destul de subtire cu un minim de butoane, conectat la Internet, cu functii avansate multimedia gen realitate augumentata, tableta este fascinanta odata ce te-ai „jucat“ cu ea. Analistii pietei IT&C ii prevad un mare viitor si nu prea au de ce sa se insele. In maximum doi ani, veti avea si voi o tableta. Punem pariu?