De Citit : Editoriale

Nu-mi spune ce gandesti, aflu si singur!

| 20 mai

Gadgeturi controlate prin puterea mintii au aparut pe piata.

Inca din copilarie suntem fascinati de telepatie. Intamplarea de a receptiona gandurile altuia, inainte ca acesta sa le rosteasca, ne da de fiecare data senzatia ca suntem mai complecsi decat ne perce­pem in mod obisnuit. Iar comunicarea pe canale telepatice cu persoane importante pentru noi, la care tinem, ne da de fiecare data un fior. Desigur puterea gandului (nu in mod intamplator, „iuteala“ lui este des intalnita in oniricul si fantasticul din basme) a fost in ultimele decenii mai degraba subiect potrivit pentru Tele­enciclopedia si Stiinta si tehnica. In ultima vreme subiectul iese insa din zona teoreticului stiintific si patrunde in cea consumer si a tehnologicului gata de a fi folosit. Cand am vazut prima demonstratie pe viu, in ianuarie la Consumer Electronics Show, am suspectat-o ca fiind fake si m-am uitat in jur dupa camera ascunsa.

O companie americana expunea jocul Mind Flex (cautati pe Youtube sintagma aceasta si veti gasi o multime de filmulete). Ti se ataseaza pe frunte niste senzori si e de ajuns sa te concentrezi pentru a ridica o bila in aer si a o deplasa, conform regulilor jocului. Te gandesti ca bila trebuie sa se ridice si se ridica! Suna cam nebuneste, nu? Indiferent ce credeti, jocul Mind Flex se afla deja la vanzare la un pret de sub 100 de dolari. Exista informatii ca mai toate organizatiile tehnologice mari experimenteaza folosirea undelor cerebrale.

De pilda, Pentagonul nu se multumeste cu armata de roboti (hei, nu va ganditi totusi la niste humanoizi!) care lupta in Irak si Afganistan si a alocat bani seriosi pentru programul „Silent Talk“. Se porneste de la ideea ca inainte de a rosti un gand, creierul emite deja unde specifice. Care unde pot fi receptionate de senzori. Care senzori le pot amplifica si trimite mai departe, catre mintea unui alt soldat. Sincer, la ce te gandeai in clipa asta?