Locuri : Teatre

OPERA NATIONALA ROMANA DIN IASI

Opera Nationala Romana din Iasi este o institutie publica, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.

Institutia a fost infiintata la 1 ianuarie 1956 sub titulatura de Opera de Stat din Iasi, prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 2998 din 30.12.1955.

Din anul 1974 a primit denumirea de Opera Romana Iasi, iar din 8 iulie 2003, prin Hotararea Guvernului nr. 742, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 493 din 08.07.2003, a primit statutul de institutie nationala, devenind Opera Nationala Romana din Iasi.

Opera Nationala Romana din Iasi isi desfasoara activitatea in cladirea Teatrului National, construit in 1896, dupa un proiect al arhitectilor austrieci Fellner si Helmer, cei care au proiectat si operele din Viena, Zurich, Odessa, Zagreb, Cluj, etc.

Sala are un total de 740 de locuri (390 in stal, 108 la loja si 242 la balcon).

Stagiunea Operei Nationale Romane Iasi se desfasoara pe o perioada de noua luni (de la 1 octombrie pana pe 10 iulie), cu o frecventa de 12 – 14 spectacole pe luna.

Pe scena noastra s-au realizat pana in prezent peste 150 de titluri de opera, opereta si balet.

Paralel este sustinuta si o „stagiune camerala in Foyer-ul Teatrului”.

Opera Nationala Romana din Iasi are in prezent peste 270 de angajati, dintre care 190 de artisti, absolventi ai Academiilor de Arte si Universitatilor de Muzica din Iasi, Bucuresti si Cluj.

Orchestra Operei Nationale Romane Iasi a fost infiintata in 1956. Aceasta formatie muzicala a fost pregatita in timp pentru a sustine un repertoriu foarte divers de catre maestri ai baghetei romanesti (Radu Botez, Corneliu Calistru, Gheorghe Victor Dumanescu, Cornelia Voinea etc).

Timp de 50 de stagiuni, orchestra Operei a parcurs peste 150 de titluri in premiera la Iasi – opera, opereta, balet, musical, de asemenea concerte simfonice si vocal-simfonice.

Fiind alcatuita din 55 de instrumentisti, orchestra poate sustine un repertoriu diferit stilistic, de la muzica preclasica pana la cea contemporana, de la genul de opera la cel vocal-simfonic.

In prezent, Opera Nationala Romana din Iasi are peste 20 de solisti vocali angajati (soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni, basi), majoritatea din generatia tanara, ce au preluat la standarde competitive repertoriul de opera si opereta.

Ca si orchestra, corul Operei Nationale Romane Iasi a fost infiintat in 1956 si are un repertoriu vast de opera, opereta, lucrari vocal-simfonice.

In 1957 s-a infiintat baletul Operei din Iasi. In 48 de stagiuni, repertoriul trupei a devenit impresionant, fiind abordate toate stilurile, de la cel clasic la dansul contemporan.

Artistii ieseni au intreprins turnee in Bulgaria, Republica Moldova, Italia, Germania, Elvetia, spectacolele prezentate bucurandu-se de aprecierea publicului si a criticii de specialitate.

In primavara anului 2006 au inceput reparatiile capitale la cladirea Teatrului National, in care si Opera isi desfasoara activitatea.

Pentru ca dorim sa ramanem in atentia publicului si sa continuam sa oferim iubitorilor de opera titlurile preferate spectacolele noastre se desfasoara in prezent in sala Ateneului Tatarasi si in sala Casei de Cultura a Studentilor, iar concertele in sala „Ion Baciu” a Filarmonicii „Moldova”.