De Citit : Interviuri

YNGWIE MALMSTEEN – Un geniu neobosit

| 24 decembrie

Yngwie Johann Malmsteen, cunoscut ca Yngwie Malmsteen, erste tipul de chitarist care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nascut in Suedia si crescut in America, Yngwie a devenit rapid un chitarist respectat de toata lumea.
"Salut, sunt Mr. Malmsteen si vreau sa discut cu Lenti". Asa si-a inceput discursul unul dintre cei mai importanti chitaristi din istoria muzicii rock, care a revolutionat scena de profil in anii ’80 si a inventat un nou stil – neo classical metal.
De-a lungul anilor, Yngwie Malmsteen a reusit sa schimbe optica asupra chitaristului de tip rock, iar viteza de executie a fost intotdeauna atuul sau. Cu ocazia lansarii noului album de studio, Relentless, am stat de vorba cu Yngwie si am aflat urmatoarele.
Yngwie: Cam totul a fost realizat in studioul meu ajutorul chitarei mele preferate, un Stratocaster, modelul 64. Acolo am de toate, inclusiv un magneton profesional Studer. Faptul ca pot lucra cand vreau in studio, mi-a dat posibilitatea sa inregistrez orice idee am avut-o. Am trecut de multa vreme de etapa cand trageam un demo, il aratam colegilor mei si apoi ne apucam sa punem cap la cap totul.
Acum fac singur totul. Trag si tobele si bass-ul si am piesa gata, iar ei executa cum doresc eu.
Lenti: De ce consideri ca acest mod de lucru este cel mai bun?
Yngwie: Pentru ca iese cum vreau eu si nu mai pierd timpul. Bineinteles, atunci cand inregistram discul, se mai fac mici corectii, dar, in principiu, raman toate asa cum le-am pus eu la punct.
Lenti: De obicei, schimbai des vocalistii si incercai tot timpul ceva nou. Observ acum ca Tim Owens a ramas langa tine si pe Relentless.
Yngwie: Da, pentru ca este un vocalist foarte bun si piesele pe care le compun le interpreteaza asa cum vreau eu. Sau mai bine zis, asa cum imi place mie sa sune in final. Atunci cand compun ceva vreau sa sune asa cum am pus eu totul pe hartie. Nu vreau sa se vina cu sugestii sau sa mi se spuna ca mai bine suna altfel. Nu-mi place sa-mi pierd timpul si stiu exact ce trebuie sa fac. Tim este tipul de vocalist care stie ce vreau si cum doresc sa sune o piesa.
Lenti: Care este parerea ta despre Relentless?
Yngwie: Eu zic ca este un disc care se aventureaza mai mult pe taramul rock, unul care aduce din nou multa energie. Tu ce parere ai?
Lenti: Eu zic ca este din nou o intoarecere la perioada in care aveai periodic astfel de produse. Mai exact, in anii ’80.
Yngwie: Asa este. Este un album mai heavy pe care-l consider un album de referinta in cariera mea, unul perfect pentru stilul neo-classical heavy metal sau cum vrei tu sa-l numesti. Mai mult, are cateva elemente in plus precum cantul gregorian si se aventureaza pe un taram mult mult mai fertil.
Lenti: Faptul ca este un album de referinta in discografia ta inseamna ca are ceva cu adevarat de luat in seama. Precum?
Yngwie: Totul. De la executiile pe chitara, piesele in sine, sound-ul, temele si absolut tot ce tine de inregistrare, productie etc. Sunt extrem de multumit de cum a iesit asa cum n-am fost niciodata. Daca nu as fi fost multumit, nu l-as fi inregistrat asa si nu l-as fi scos pe piata. De exemplu, pot sa-ti spun ca sunt multumit de tot ce am scos pana acum, fiecare disc a fost bun la vremea lui, iar Relentless este cel mai bun produs pe care il puteam scoate acum. Ceea ce am scos in anii ’80 suna bine la acea data, asa ca acum n-as face nicio schimbare daca ar fi cazul. La fel stau lucrurile si cu Relentless. Repet, daca nu sunt multumit pe deplin de cum iese un disc nu-l scot pe piata. Pana nu sunt convins 100% de rezultat nu-i dau girul pentru lansarea in magazine.
Lenti: Yngwie, cum decurge procesul de creatie atunci cand te apuci de un album?
Yngwie: Depinde. Cateodata in viata esti inspirat, faci lucruri mai bune decat in alte dati, cateodata iti i-a mai mult timp sa asezi totul cum trebuie, dar acum sunt in forma, ma simt fizic excelent si am multa energie pentru cantat. Pe de alta parte, trebuie sa tii cont de faptul ca in viata unui artist, si nu ma refer strict la un chitarist, ci la un pictor sau compozitor, de exemplu, cel mai bun lucru realizat nu inseamna neaparat si cel mai bun produs din cariera lui. Trebuie insa ca de fiecare data sa dai tot ce e mai bun din tine.
Lenti: Imi spuneai mai devreme ca esti in forma atat fizic, cat si mental. Exista un motiv anume?
Yngwie: Nu neaparat. Ma simt perfect din toate punctele de vedere. Mintea imi este limpede, stiu exact ce vreau si am chef de cantat incredibil. Sufletul meu este curat si cred ca si calitatea discului mi-a asigurat acest confort spiritual.
Lenti: Titlul Relentless ascunde ceva anume?
Yngwie: Trebuie sa-l asculti cu atentie si atunci o sa-ti dai seama de ce am intitulat asa albumul. De fapt, nici nu e greu de inteles ca am ales acest nume, deoarece asa sunt eu in acest moment. O persoana neobosita atunci cand e vorba de muzica rock.
Lenti: Anul trecut, Time Magazine te-a numit drept chitaristul cu numarul 9 in topul celor mai buni chitaristi rock din toate timpurile.
Yngwie: Stiu si ma onoreaza acest clasament. Totusi, trebuie sa stii ca a canta la chitara nu este precum fotbalul unde se fac niste clasamente in urma unor meciuri. Eu sunt artist si creez muzica. In calitate de artist mi-e greu sa ma gandesc la cifre, la clasamente, cine e mai bun sau mai slab etc. Este ridicol ca artist sa fii inclus intr-o asemenea lista, dar n-am ce face. Aceste jonglerii cu cifrele este mai mult o stare comerciala decat una rezervata rockului sau metalului.
Lenti: Crezi ca in secolul 21 oamenii mai apreciaza calitatea executiilor si temelor unui chitarist?
Yngwie: Eu sper sa aprecieze ultimele mele compozitii si pasiunea cu care am realizat totul. Las oamenii sa decida daca am facut bine ce am facut sau daca se putea si mai bine.
Lenti: In anii ’80 ceea ce faceai tu era ceva nou, extrem de papiltant pentru fanii genului rock si nu numaui. Crezi ca acum acest gen mai are adepti?
Yngwie: Eu zic ca da, pentru ca ceea ce fac eu n-are varsta. Si spun acest lucru din mai multe motive. Unu la mana, acest gen n-a fost niciodata la moda si eu sunt deschizatorul de drum in domeniu. Eu nu copiez pe nimeni, ci ceilalti incearca sa faca ce fac eu. Ma refer la alti chitaristi, la alte trupe. Publicul care asculta o astfel de muzica stie ca eu am fost primul care a cantat asa ceva. Crezi ca as schimba stilul doar pentru ca cineva ma copiaza? Niciodata. Am creat un stil de muzica, un sound si sunt foarte mandru de asta.
Lenti: Yngwie, daca ai fi sa-ti alegii muzicienii preferati pentru o cantare live sau pentru album pe cine ai alege?
Yngwie: Pe Pavarotti la voce, Johann Sebastian Bach la clape, Nicolo Paganini la vioara si John Bonham la tobe.
Componenta Yngwie Malmsteen: Yngwie Malmsteen (chit), Bjorn Englen (bass), Tim Ripper Owens (voc), Patrick Johansson (bat), Nick Marino (key).
Titlurile pieselor de pe Relentless: Overture, Critical Mass, Shot Across The Bow, Look At You Now, Relentless, Enemy Within, Knight Of The Vasa Order, Caged Animal, Into Valhalla, Tide Of Desire, Adagio B Flat Minor Variation, Axe To Grind, Blinded, Cross To Bear.
Citeste si:
– Artistul saptamanii: YNGWIE MALMSTEEN;
– SUICIDAL ANGELS: Dead Again a iesit exact cum doream noi!;
– Voltaj si Deepside Deejays: noul videoclip I Wanna Be Free si planuri de viitor.