De Citit : Interviuri

Javier Bardem: Colaborarea cu Alejandro Gonzalez Inarritu a fost o aventura

| 11 martie

Actorul Javier Bardem, care detine rolul principal in cel mai recent film al lui Alejandro Gonzalez Inarritu – Biutiful – vorbeste despre prima sa colaborare cu regizorul mexican, dar si despre cat de solicitant a fost pentru el sa dea viata personajului Uxbal.

Javier Bardem a vrut intotdeauna sa lucreze cu Alejandro Gonzalez Inarritu si vice versa – si cei doi lucreaza in sfarsit impreuna in Biutiful. Gonzalez Inarritu se gandea la Bardem pentru rolul Uxbal chiar de cand personajul i-a aparut pentru prima data in minte. Cand i-a aratat scenariul lui Bardem, reactia actorului a fost instantanee.
Javier Bardem: "A avut cu siguranta un impact puternic asupra mea. Am avut o reactie foarte instinctiva si emotionala fata de scenariu. Cand ai de a face cu acest tip de material, stii ca vei sari intr-un ocean de dubii si frici dar si de asteptari si bucurii. In final, cu aceasta poveste, este calatoria care conteaza, dar doresti sa faci lucrurile asa cum trebuie, sa faci dreptate povestii. Nu vrei sa te grabesti sa ajungi intr-un anumit loc ci sa te dedici complet. Este o calatorie catre iubire, catre lumina, catre lucrurile pozitive din interiorul unui lucru care a devenit negru, intunecat si dificil".
Uxbal intruchipeaza un barbat cu contradictii deranjante – un tata devotat, un iubit cu inima franta, un criminal de strada inveterat, un sensibil spiritual – intr-un moment de brusc si progresiv pericol si vulnerabilitate personale, cat si de transformare.
Javier Bardem: "Aceste contradictii se gaseau deja acolo pe pagina. Toate aceste aspecte ale lui Uxbal erau frumos prezentate si descrise in scenariu. Ce aveam de facut era sa gasesc punctul comun al tuturor aceste lucruri fara a le trada pe niciunul. In cele din urma, Uxbal este un om normal care trebuie sa treaca printr-o experienta foarte grea, care trebuie sa faca fata realitatii si care trebuie sa depaseasca toate acestea pentru a lasa o mostenire familiei sale, o mostenire pe care nu ar fi putut sa o lase la inceput. El vrea sa lase in urma ceva pozitiv pentru copiii sai, ceva care sa le dea speranta si pe care acestia sa poata lua in vietile lor viitoare".
El a discutat indelung cu Gonzalez Inarritu despre personaj.
Javier Bardem: "Amandoi am considerat ca el face trei calatorii diferite. Una este calatoria interna, care are loc doar in interiorul sau; alta este calatoria externa, pe strazile unde incearca sa gaseasca o metoda pentru supravietuirea familiei sale; si cea de-a treia este calatoria catre acel lucru care ne este deasupra – spiritualitatea, mortalitatea, lucrurile pe care nu le poti vedea sau explica dar de care Uxbal este constient si pe care le stie. Este interesant ca fiecare dintre aceste calatorii interfereaza intr-un fel cu celelalte. Corpul, spiritul si mintea sa au nevoie de ceva din partea lui, dar viata sa de pe strada si nevoile urgente ale familiei si copiilor sai cer exact opusul. Acesta este conflictul sau constant".
Aspectele interioare, exterioare si transcendente ale calatoriei lui Uxbal se infasoara toate in jurul relatiei sale cu fosta sa sotie, volatila si tulburata Marambra, jucata de actrita argentiniana Maricel Alvarez. Bardem a dat probe cu mai multe actrite inainte de a da proba cu Alvarez:
Javier Bardem: "Oricare dintre ele ar fi putut juca rolul, dar cand a venit Maricel, in ultimul moment, avea ceva in ea care apartine pur si simplu personajului. Avea acel amestec de gravitate cu usurinta cuiva ale carui picioare nu ating pamantul, combinatia perfecta a celor doua feluri de a fi. Cand a intrat in camera, nu a mai exista nici un dubiu ca ea trebuia sa joace personajul.
Sa joc cu ea a fost o experienta minunata, deoarece impreuna am explorat aceste doua minti ne-structurate ale lui Uxbal si a Marambrei. Am facut-o cu compasiune, cu iubire si cu multa munca".
Dupa ce a jucat inainte in comedia romantica Vicky Cristina Barcelona, in regia lui Woody Allen, care are loc tot in Barcelona, Bardem a avut ocazia, in Biutiful, de a vedea o fata complet diferita a orasului, departe de arhitectura eleganta si cafenelele care le seduc pe cele doua fete americane din celalalt film.
Javier Bardem: "Ca toate orasele, Barcelona are o parte luminoasa si una intunecata, si acestea se sustin una pe cealalta. Auzisem de acest lucru dar nu eram la curent cu toate aceste fabrici ilegale din zonele locuite de imigranti pana nu am inceput filmarile. Apoi, mi se parea ca apar mereu la stiri, cu raiduri saptamanale ale politiei. In locurile unde am filmat, viata adevarata este mult mai complexa decat fictiunea".
Pe masura ce Biutiful progreseaza, fiecare aspect al lui Uxbal trece printr-o metamorfoza – corpul sau, lucrurile din mintea sa, cele din inima sa, sperantele la care nu renunta – si asta a fost dificultatea pentru Bardem. El spune ca dizolvarea fizica a fost partea usoara.
Javier Bardem: "Am filmat in ordine cronologica, asa ca, din punct de vedere fizic, pleci la drum cu un plan – stii cand sa te opresti din mancat, cand sa incepi sa faci sport de doua ori mai mult. Aveam zile foarte lungi de lucru si oboseala se simte imediat pe corp. Acesta nu a fost un lucru dificil. Grele sunt toate emotiile cu care ramai la sfarsitul zilei. Orice personaj este un angajament facut catre un lucru nesigur, dar exista multe nuante. In cazul acestui film, cerintele emotionale ale acestui angajament au fost foarte meri, dar a foarte satisfacator din punct de vedere artistic".
In final, colaborarea cu Gonzalez Inarritu a fost exact cum si-o imaginase Bardem.
Javier Bardem: "A fost o onoare si un privilegiu de a lucra cu Alejandro pentru ca eu sunt o persoana care i-a devorat filmele. Am lucrat foarte indeaproape si a fost o aventura – Alejandro a spus ca a fost ca ascensiunea unui munte, cand te indrepti catre varf. A fost foarte greu, dar am avut si multe de castigat, deoarece a fost foarte personal pentru el dar si pentru mine".
Biutiful va avea premiera pe marile ecrane la finalul lunii martie. Click pentru detalii film, foto, trailer si program.