De Citit : Editoriale

Urmatorii 40 de ani

| 23 noiembrie

Predictii aproximative
Au trecut 40 de ani de la lansarea comerciala a microprocesorului. Stirea poate ca suna tehnic, plictisitor si va pregatiti sa treceti la pagina urmatoare. Insa aceasta aniversare are o importanta aparte: micro­procesorul ne-a permis nu numai sa avem astazi computere personale (initial, calculatoarele erau gandite pentru uzul exclusiv al specialistilor in halate albe) sau telefoane sofisticate, dar ne aduce un confort in lipsa caruia ne-am simti probabil cei mai nefericiti oameni.
Daca putem sa alegem programe la masina de spalat, sa filmam cu camera video, sa facem poze fara sa mai alergam apoi pentru a developa filmul sau sa schimbam canalele pe televizor, toate acestea sunt posibile datorita aparitiei acum patru decenii a microprocesorului. La vremea respectiva era foarte scump si ridicol de primitiv fata de modelele actuale. In timpurile noastre, cu fiecare an ce trece, microprocesorul devine mai puternic si mai ieftin si, prin consecinta, tehnologia la care avem acces din ce in ce mai sofisticata.
La aniversare, un specialist a facut o predictie: in urmatorii 40 de ani omenirea va inventa tot atat de mult cat a facut-o in ultimii zece mii de ani. Sa facem inventarul inventiilor, de la ideea de a parpali carnea de mamut pe piatra incinsa si pana la aselenizare. Apoi sa ne imaginam ce vom primi din laboratoare si centre de cercetare in urmatorii ani. E aproape imposibil sa o facem, ne apuca ame­teala.
Sa incercam totusi: populatia umana completata de una de roboti mai mult sau mai putin humanoizi care sa ne scuteasca de activitati grele sau stupide, echipamente electronice suficient de inteligente incat sa comunice prin voci sintetizate cu noi, inlocuirea corpului uman degradat cu unul nou la batranete, week-end-uri turistice in sistemul solar. Sa ne oprim, zic, alunecam in insanitate. O lume posibila si probabila, totusi.