De Citit : Editoriale

Un nou inceput

| 28 octombrie

Cel mai rau e cand se intampla ceva, dar nimeni nu stie ce.

Multimea afluieste pe strada, din telefoane tipa manelele noi, “Preesediintee, preese­ dinte, io eram fata cumiiinteee…“, vantura steaguri tricolore cu gaura si toti, fara exceptie, inalta doua degete in V. Popescu priveste, peste umar, in spate. Localul a disparut, in locul lui e o cladire noua, cu cateva etaje, urata, fireste, ca toate cladirile ce o inconjoara. Meschina, faiantata, neincapatoare, incomoda. Dar ochii nu le stau la cladiri, desi acolo, acolo unde se uita ei cu o privire usor tampa, era, in aceeasi seara, localul disputelor lor amicale, La Geamuri multe. Ochii le sunt atrasi de multimea care se imbratiseaza, care chiuie si huiduie.
— Acum sa-mi spui, Popescule, daca visam sau suntem treji.
— E simplu de verificat. Ciupeste-te. Daca te doare, esti treaz, daca nu, nu.
— Dar creierul meu nu poate fabrica senzatia de durere? Daca eu visez, pe mine sa ma doara!
— Noo. In vis te poti intrista, poti amorti, chiar plangi si zbori, da’ durere fizica nu-ti poti produce. Si numai discutia asta despre somn n-am putea-o avea in somn. E ca si cum te-as intreba: “Dormi?“, iar tu mi-ai raspunde: “Da“.
— Nicio grija, stiu ca nu dormim. Ce nu stiu e unde suntem, desi e tot Pantelimonul nostru vechi. Si ce-i cu multimea asta? Ai zice ca au invins ai nostri! zice tare Anastase.
— Ai nostri au invins, tataie! Huo, mortaciunilor! Pensionarilor!
Popescu si Anastase se simt ridicoli (si batrani) in acelasi timp. Merg contra curentului si se uita in dreapta si-n stanga, fara speranta.
— Pricep ca nu pricep…
Dar macar in ce zi suntem putem afla?
Si, ca prin miracol, in fereastra unei banci scrie mare, cu rosu, galben si albastru: 22 noiembrie 2009.
— Am belit-o!