De Citit : Editoriale

Un american in lumea viselor

| 23 septembrie

Visam ceea ce suntem.

H. P. Lovecraft, Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri stranii, Editura Leda – Grupul Editorial Corint, traducere din limba engleza de Ligia Caranfil. Cu toate ca il cheama Lovecraft, ceea ce s-ar putea traduce aproximativ prin arta iubirii, acest american ciudat nu a produs decat texte horror, fiind considerat un maestru al genului. A debutat relativ tarziu, la treizeci si trei de ani, in revista pulp intitulata sugestiv Weird Tales (Povestiri stranii). Asta se intampla in 1923. Pana la debut se pare ca “a trait in saracie rescriind intr-o buna engleza textele altor scriitori.” Apoi, repede, va deveni un clasic al genului horror, imbinat cu elemente science fiction. Din cauza temelor alese, dar si a stilului sau, multi l-au comparat cu Poe. Stephen King, un alt maestru al genului, nu ezita sa declare ca “H. P. Lovecraft este, incontestabil, cel mai mare scriitor al genului horror”.

Iata ce declara autorul despre el insusi: “Dintotdeauna, lucrurile stranii m-au atras mai mult decat orice altceva. Din toate povestile ce se spun in general copiilor, cea mai profunda impresie mi-au facut-o povestile cu zane si cele cu vrajitoare si fantome. Am inceput sa citesc foarte de mic, de la varsta de patru ani…” (v. Jacques Sadoul, Istoria SF-ului modern, Editura Vremea, 1997).
Sincer sa fiu, mie nu-mi mai plac frazele de genul asta, care abunda in prozele americanului: “O umbra morbida […] rotindu-se orbeste pe langa ingrozitoarele miezuri de noapte ale creatiei in putrefactie cadavre de lumi moarte cu rani care odinioara au fost orase, vanturi funerare ce matura stelele palide…” (v. povestirea Nyarlathotep, din volumul de fata). Pana la urma nu autorul e de vina, ci publicul american needucat, care “devora“ revistele pulp si SF.