De Citit : Editoriale

Si Dumnezeu

| 20 mai

Daca Dumnezeu exista, s-a ascuns bine

Steven Weinberg, Visul unei teorii finale – in cautarea legilor ultime ale naturii, Editura Humanitas, traducere din engleza de Bogdan Amuzescu. Stiu, am scris acum doua saptamani despre aceasta carte, dar atunci, din lipsa de spatiu, am lasat deoparte cel mai important capitol al ei, intitulat Si Dumnezeu?. In acest capitol autorul se intreaba: daca, atunci cand vom descoperi „ultimele legi“, e posibil ca insusi Dumnezeu sa se fi ascuns in ele? Raspunsul il veti afla citind macar acest capitol.

Veronica D. Niculescu, Orchestra portocalie, Editura Cartea Romaneasca. Unsprezece povestiri de dragoste, bine scrise, usor misterioase, misterul venind din amestecul subtil al planurilor narative si temporale. Mie mi-au placut cel mai mult cele scurte (Animale si Frumoasa ca zapada adormita) in care e vorba despre o femeie singura, probabil aceeasi, si despre pisici lupi si corbi. Autoarea traieste la Sibiu si publica saptamanal in Suplimentul de cultura de la Iasi un dialog pe care il poarta cu marele poet Emil Brumaru.

José Saramango, Farame de memorii, Editura Polirom, traducere din portugheza de Georgiana Barbulescu. Celebrul autor portughez (Premiul Nobel, 1998) a avut parte de o copilarie saraca dar, in felul ei, fericita, asa cum sunt, de fapt, aproape toate copilariile. Mama si bunicii lui erau analfabeti, tatal stia putina carte si asta l-a ajutat sa ajunga jandarm in Lisabona. Micutului Zezito, cum i se spunea autorului in copilarie, i-a placut sa invete si se pare ca n-a fost rau ca a facut-o.