De Citit : Editoriale

Peste, criza prapadeste!

| 23 iulie

Criza si gripa porcina si-au pus amprenta, copita, pe meniul romanului din aceasta vara. Medicul recomanda carne slaba, peste. Exista peste? Aflam! De-aia stam de vorba pentru dumneavoastra cu un specialist in domeniu, un ihtiolog, piscicultor, pescar, tot ce vreti: domnul Pompiliu Rama, proprietar de iaz:
* * *
– Domnule Rima…
– Pardon, deci nu ma cheama Rima, ci Rama! Cu i din a! Ma trag de la Ram, nu ma trag de rima… Sa aveti grija cum pronuntati, pe viitor!
– Bine, domnule Ri.. Rama. Sa n-o mai lungim: productia de peste va face fata cererii acum, in perioada de criza mondiala?
– Exact sa va spun, nu prea stiu care e productia. Mai mult banuiesc…
– De ce?
– Pai, n-am mai facut recensamintul pestelui, ca n-am vrut sa patim ca anul trecut, cind Gica si Ilie au consumat ceva in prealabil si au tras fire de la stilp, sa iasa pestii la suprafata, sa-i numere. Banuiesc ca mai avem…
– Pe ce se bazeaza banuiala dumneavoastra?
– Pe intelepciunea populara, care zice ca pestele cel mare il maninca pe cel mic. Eu am vazut cu ochii mei un peste mare, deci sigur trebuie sa existe si mai mici.
– Ce fel de pesti cresc in iazul dumneavoastra?
– Pesti de apa, in special. Argintii, cu solzi, coada… Avem mai multe feluri de pesti, pentru toate buzunarele, gusturile si exigentele!
– Pentru paturile defavorizate ce aveti, de exemplu?
– De exemplu, crap chinezesc!
– Cum adica? Stiam ca acest crap chinezesc e mai scump.
– De fapt, nu-i crap, e cwap. Asa scrie pe el. El se numeste "Ctenopharyngodon idella", asta-i numele sau stiintific: pe eticheta lui cel care ne vine noua din import scrie "Ctewofarynbdom Ybela 2 x 4500W Stereo HI-FI", si are leduri colorate, care curenteaza. Cred ca e facut pe vapor!
– Cum sa fie un peste facut pe vapor? Doar e peste!
– Poate sub vapor? Sincer, n-as prea crede ca-i peste! Nu musca nici la viermus, nici la bot de mamaliga; mi-a zis Ilie ca a prins el unul asa, de proba, de mostra, l-a apasat pe burta, sa vada daca are oua…
– Icre, nu?
– Icre de peste! Deci, l-a apasat pe burta, sa-i numere ouale de peste, si cind l-a apasat, pestele a clipit din ochi si a zis "Ma-ma!". Nici nu stiu ce sa mai cred: Ilie, daca braconeaza noaptea, cind nu vad eu, prinde doua-trei exemplare, se imbata de la ele si incepe a vorbi prostii. Dar e posibil sa fie asa…
– Cum se imbata Ilie, schimba pestele pe bautura, la tarani, sau cum?
– Eu l-am prins, mai demult, facind rachiu din peste, la serpentina! Se descurca, nu va faceti griji!
– Alte soiuri mai aveti?
– Avem o oferta bogata. De exemplu, avem pesti din import..
– Din import? Aici, la cherhana?
– Nu-i cherhana, e piranha! Am aclimatizat soiul asta ca sa nu mai platesc paznic. Pestii astia se apara singuri de braconieri. Treceti matale prin sat, sa vedeti citi oameni cu picioare de lemn intilniti! Ba, si vaci cu picioare de lemn, ca a bagat odata unul cireada in iaz la mine…
– Dar se maninca pestii astia, pirahna?
– Se maninca, mai ales unul pe altul!
– Pai, in cazul asta, cum de mai aveti si alte sortimente de pesti? Nu i-au mincat pirahna pe toti ceilalti?
– Pe cei chinezesti nu-i maninca, n-au incredere. Si daca esti matale asa curios sa afli ce pesti mai avem, ia baga mina in apa, sa te convingi singur, pe propria raspundere!