De Citit : Editoriale

Mizerie si sex salbatic

| 22 aprilie

Nu se recomanda pudibonzilor

Pedro Juan Gutiérrez, Regele Havanei, Editura Trei, traducere din spaniola de Ana Maria Tamas. Cubanezul Gutiérrez si-a facut un nume bun scriind romane violent sexuale, care se petrec intr-o lume muribunda, de pe o insula paradisiaca numita Cuba. Nici acest roman nu e departe de alte scrieri ale lui, Trilogie murdara la Havana sau Animal Tropical, ambele aparute tot la Editura Trei.
Romanul incepe simplu si clar: o mama somera este nevoita sa-si intretina cei doi baieti si pe bunica acestora. Pentru asta improvizeaza pe terasa blocului, unde stateau toti patru intr-o singura camera, o crescatorie de animale. Pe terasa traiesc laolalta doi copii, un porc, mai multe gaini, o bunica senila si cateva zeci de porumbei. In bloc nu e curent electric decat din cand in cand si apa curge cand vrea ea. Daca va mai aduceti aminte, asa se inampla si la Bucuresti in ultimii cinci ani ai lui Ceausescu. Intr-o zi, satul de zbieretele mamei sale isterizata de saracie, fiul mai mare o imbranceste, omorand-o din greseala. Dupa care, fara sa-si mai termine laba pe care o incepuse inainte de altercatie, sare de la etajul patru direct in cap. Bunica senila, care vazuse ce s-a intamplat, moare de infarct. Ramas singur pe lume, eroul cartii, Reynaldo, isi continua laba pe care o incepuse tragand cu coada ochiului la o vecina de pe terasa, dupa care este dus la o scoala de corectie, unde petrece trei ani. Ceea ce urmeaza ramane sa cititi dumneavoastra. Pot sa va spun, totusi, ca sfarsitul romanului e atroce.
Asa ca cititorii care au probleme serioase cu inima sau cu stomacul ar face bine sa nu ajunga acolo. Acelasi lucru il recomand si criticului Dan C. Mihailescu, despre care stiu ca este alergic la asemenea produse. Ar fi pacat sa-si strice o dupa-amiaza cu acest roman. In schimb se poate duce in Gradina Botanica, unde poate admira plantele inflorite, care se lasa, fosnind suav, polenizate de albinutele harnice.