De Citit : Editoriale

Henry Miller si futaiul pe banda rulanta

| 11 noiembrie

Ce-i mult strica!

Henry Miller, Opus pistorum, Editura Trei, traducere din engleza, avertisment si note de Roxana Boboc, prefata de Dan-Silviu Boerescu. Henry Miller (1891 – 1980) si-a propus inca de la inceputul carierei ca in romanele lui "sa inregistreze tot ceea ce se omite de obicei in carti". Adica sexul, actul sexual pur, fara valurile si omisiunile predecesorilor sai, mult prea pudibonzi dupa parerea sa. Nu vine pe un teren virgin, asa cum isi inchipuia el.

Scrierile licentioase nu mai sunt o noutate inca din antichitatea latina, daca e sa ne gandim macar la Apuleius si Petronius, unde zeul Priap, fiul Afroditei si al lui Dionysos, joaca un rol important. La randul lor cei doi autori latini sunt influentati de romanul erotic grec si tot asa. Nu trebuie uitat nici zeul egiptean Bes, reprezentat ca un pitic cu un falus cat casa. Dintre autorii moderni e musai de citat Apollinaire, care cu Les onze mille verges (Unsprezeze mii de pule), publicat in 1907, a atins o culme a pornografiei, greu de egalat. Impatimitii nu-l vor trece cu vederea nici pe Marchizul de Sade… Dar sa ne intoarcem la oaia noastra neagra, numita Henry Miller. "Capodopera" lui, Tropicul cancerului, a fost publicata la Paris in 1934 si pana in 1961 a fost interzisa in Statele Unite. Punct ochit, punct lovit!

Pana la urma curiozitatea e mama celebritatii. Cartea asta de-o publica acum Editura Trei e scrisa la comanda, pentru bani si a circulat multa vreme in manuscris printre vedetele de la Hollywood. E cu futai si numai cu futai. Asa ca poate fi citita la intamplare, unde o deschizi. Ca sa nu va plictisiti va recomand sa nu cititi mai mult de doua pagini, hai trei o data.