De Citit : Editoriale

Google numerizeaza de zor

| 09 decembrie

Editurile nu prea sunt de acord, mai ales cele din Franta, care asteapta sa le aduca Mos Craciun o hotarare de justitie favorabila.

Luna trecuta, Mr. Google s-a prezentat in fata justitiei americane cu o noua formula de acord cu asociatiile de editori, pentru proiectul sau de constituire a unei biblioteci universale cu carti numerizate.

Acordul, care ar putea fi acceptat la inceputul lui 2010, nu priveste decat operele inregistrate in SUA, Canada, Marea Britanie si Australia. Cei care detin copyright-ul in tarile respective vor putea cere retragerea de pe Google a lucrarilor numerizate fara acordul lor explicit. In ce priveste asa numitele „opere orfane“, cele ale caror drepturi nu sunt revendicate de nimeni, Registrul drepturilor pentru carti va incerca timp de zece ani sa identifice pe cei carora le revin cu adevarat drepturile, iar ulterior fondurile produse vor fi acordate unor asociatiicaritative de combatere a iletrismului. Acordul prezentat de Google nu priveste asadar o tara cum este Franta, unde Sindicatul National al Editorilor este in continuare nemultumit, mai ales de faptul ca nu este respectat principiul esential al „consim­tamantului prealabil“al autorilor si editorilor. Sindicatul National al Editorilor din Franta s-a angajat intr-o actiune in justitie in care Google este acuzat de pirataj si nerespectarea dreptului de proprietateintelectuala.

Justitia de la Paris trebuie sa se pronunte zilele acestea, iar decizia ei nu va putea sa nu tina seama, intre altele de existenta unei legi dintr-un domeniu vecin, legea Hadopi II care reprima descarcarea ilegala a muzicii si filmelor de pe internet. Problema se pune nu numai pentru carti, ci si pentru articolele de presa. Dupa cum afirma directorul unei prestigioase publicatii: «informatia de calitate costa scump si cineva trebuie sa plateasca».