De Citit : Editoriale

Dublati in 3D

| 09 septembrie

Vi se pregateste o lume paralela.

Am vazut primul film 3D acum 30 de ani, la Ploiesti. Era sovietic si dura vreo jumatate de ora. Fluturi, clovni si pasari navaleau peste spectatori. Copiii, cu ochelarii speciali asezati pe nas, urlau de incantare. Ar fi interesant de aflat cine si cum stabileste cand o tehnologie cvasi-finalizata in laboratoare iese din sertar si devine comerciala. Pentru ca, iata, dupa atata timp, marile corporatii hi-tech au pornit cu perseverenta la raspandirea unei lumi virtuale, in trei dimensiuni. In relief, ca sa ne intelegem mai bine.

Cinematografele 3D au devenit aproape o banalitate peste tot in lume, inclusiv in Romania. Ce urmeaza? In mod cert, video tridimensional de uz casnic. Japonezii de la Sony au anuntat zilele trecute ca anul viitor vor trimite in maga­­zine primele televizoare 3D. Vom sta in fotoliu si personajele vor iesi din ecran si se vor zbengui in jurul nostru, in livingul nostru. Desigur ca se pune problema livrarii unui continut video special – ceea ce nu e simplu, dar nici imposibil. Jo­curile de computer in trei dimensiuni sunt si ele pregatite de desant in supermarketuri. Hologramele, nu cu mult timp in urma un concept SF, tind sa ajunga un ingredient simplu de utilizat. Sa ne aducem aminte de „teleportarea“ intr-un studio de televiziune american, sub forma de fiinta virtuala, a unui reporter aflat la sute de kilometri distanta, in timpul alegerilor prezidentiale. Si cum internetul a implinit recent 40 de ani (primul schimb de date intre doua computere), viitorologii au folosit ocazia pentru a prezice urmatoarele chestii virtuale pe care le vom folosi.
De pilda, vom fi scanati si reprodusi digital in trei dimensiuni. Fiecare va avea o astfel de „poza“ in computer. La ce va folosi? De exemplu, sa probam hainele pe care ni le dorim dintr-un magazin online.