De Citit : Editoriale

Despre fizica

| 06 mai

Cateodata fizica e mai interesanta decat literatura.
Paul Davies, Ultimele trei minute – Ipoteze privind soarta universului, Editura Humanitas, traducere din engleza de Alexandru David. Daca nu apare vreun virus porcin care sa ne ucida pe toti ne putem astepta sa ne loveasca un meteorit mai marisor (sansele sunt mari) si daca nici asta nu se va intampla sfarsitul tot o sa vina. Peste aproximativ patru miliarde de ani soarele nostru se va transforma intr-o giganta rosie care va parjoli sistemul planetar. Putem insa presupune ca in patru miliarde de ani ne vom cara de pe Pamant in cautarea unor locuri mai ospitaliere. Si dupa aia? Dupa un timp suficient de lung universul va muri. Trebuie sa cititi cartea lui Paul Davies pentru a afla cum.
Steven Weinberg, Visul unei teorii finale in cautarea legilor ultime ale naturii, Editura Humanitas, traducere de Bogdan Amuzescu. Oamenii de stiinta si-au dorit sa afle cum e alcatuit universul. Pe urma nu le-a ajuns sa stie cum, li se parea prea putin, asa ca au inceput sa se intrebe de ce e alcatuit intr-un anumit fel si nu in altul. Au facut diverse teorii ale lui de ce, unele destul de plauzibile, dar atunci cand le-au pus cap la cap pentru a obtine o teorie finala, care ar fi explicat totul si-au dat seama ca nu tine carpeala.
Jeremy Bernstein, Albert Einstein si frontierele fizicii, Editura Humanitas, traducere de Anca Florescu-Mitchell. Einstein nu a fost neaparat cel mai mare fizician al secolului XX, dar teoriile lui au fost mai spectaculoase ca ale altora. De exemplu, celebra ecuatie E=mcpatrat a facut posibila, mai bine zis a explicat ca e posibil sa construim bomba atomica si apoi pe cea cu hidrogen. Culmea e ca el n-a avut nicio participare, in afara de o scrisoare catre Roosevelt, la construirea primei bombe atomice.