De Citit : Editoriale

Bertalan

| 04 octombrie

Drumuri la rascruce

„E toamna tarzie sau un inceput de anotimp, cand fortele umezelii seamana putrezire pe la marginile lucrurilor si faptelor. Sa ne inchidem ochii si sa ne imaginam binele existentei unei plante de floarea-soarelui” (Stefan Bertalan, 1979).
Cartea Ilenei Pintilie, critic si istoric de arta, a aparut in colectia „Maestrii Timisoarei. Restituiri” a Editurii Triade si se inscrie intr-un proiect mai amplu de cercetare si recuperare a nucleului artistic alcatuit odata cu cea de-a doua jumatate a anilor ’60 in Timisoara.
Stefan Bertalan. Drumuri la rascruce (2010) fixeaza, intr-un discurs extrem de coerent, biografia artistica a unuia dintre cei mai interesanti artisti romani contemporani, un personaj mai degraba „invaluit in mister si necunoastere”, a carui carisma si forta expresiva au influentat major destinul colegilor de generatie. Autoarea cartii, apropiata a cercului restrans de prieteni-artisti care au elaborat nu doar formula primului grup experimental din Romania (111, topit ulterior in Sigma) ci si noi principii ale pedagogiei artistice, porneste de la reconstituirea unui intreg context al anilor ’60-’70 pentru a formula teoretic un portret al artistului Bertalan.
Tocmai aceasta proximitate a autoarei fata de artist ii faciliteaza o grila adecvata de lectura a universului lui Bertalan. O buna selectie a imaginilor, reproduceri (poate nu intotdeauna fericite) ale unor lucrari putin circulate anterior, urmareste cronologia atelierului, temele si cerectarile artistului.
Cartea include un rezumat in versiune engleza, o antologie de texte de autor si un set de texte critice, publicate in anii din urma (semnate de Gheorghe Vida, Andrei Plesu, Dan Haulica, Andrei Pintilie, Coriolan Babeti si Erwin Kessler). Cautati cartea si tineti-o aproape!