De Citit : Cărți

Best-seller peste noapte: “1Q84”

| 16 iunie

Despre Haruki Murakami (60 de ani) se stie aproape totul. Este unul dintre cei mai originali scriitori contemporani, apreciat de cititorii de orice varsta pentru “umorul fabulos”, “scriitura limpede” si “imaginatia debordanta”. Este cel mai bine vandut scriitor japonez din toate timpurile – romanul Padurea norvegiana (1987) s-a vandut in Japonia in peste patru milioane de exemplare.
Insa despre ultimul sau roman, 1Q84, devenit peste noapte best-seller in Japonia, nu se stie aproape nimic in restul lumii: romanul nu a fost inca tradus in engleza – nici nu avea cum intr-un rastimp atat de scurt –, iar Murakami refuza sa divulge chiar si cel mai mic detaliu despre subiectul cartii.
Inainte de lansare – 29 mai – reprezentantii editurii Shinchosha (Tokyo), care a publicat romanul, au spus doar ca 1Q84 a fost scris pe parcursul a doi ani, ca are peste o mie de pagini, o tematica legata de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, o naratiune “complexa si suprarealista” ce “exploreaza probleme sociale si emotionale precum religia, violenta, legaturile de familie si iubirea”.
Murakami spune ca nu a vrut sa discute pe tema subiectului romanului pentru a evita ceea ce s-a intamplat cu best-sellerul sau din 2002, Kafka pe malul marii, despre care au aparut recenzii inainte de publicare, ceea ce “a spulberat valoarea sa de noutate”.
Insa, in ciuda precautiilor, speculatiile pe seama romanului nu au intarziat sa apara. Faptul ca litera “Q” cuprinsa in titlul cartii se citeste in japoneza “9” i-a facut pe unii critici literari japonezi sa considere romanul un tribut adus scriitorului britanic de secol XX, George Orwell, si romanului sau Nineteen Eighty-Four. Altii, in schimb, sustin ca 1Q84 face referire la cartea The True Story of Ah Q a scriitorului chinez Lu Xun, despre care Shozo Fujii, profesor de literatura la Universitatea din Tokyo, spune ca ar fi unul din scriitorii care l-au influentat pe Murakami. Conform teoriei lui Shozo Fujii, cifra “1” din titlu ar putea fi citita in engleza cu pronumele personal “I”, ceea ce ar insemna ca prima parte a titlului se poate citi “I am Q”. Multi critici se abtin insa sa comenteze continutul si titlul romanului, pronuntandu-se, in schimb, cu privire la succesul neasteptat al cartii.
“Murakami nu a mai lansat de mult o carte atat de ampla, iar succesul sau international a crescut simtitor in acesti ani, ceea ce a creat mari asteptari cu privire la noul sau roman”, e de parere Mitsuyoshi Numano, profesor si critic literar la Universitatea din Tokyo, care e convins ca si ideea de a tine secret continutul cartii poate explica o parte a imensului succes de care se bucura 1Q84. Succes care, in opinia unor editori precum Yoshiaki Kiyota de la Shuppan News, ar putea aduce un suflu nou printre cititori si ar putea salva industria cartilor de criza financiara.
Citeste mai mult pe Moneyexpress.ro.